Wat is een nofollow link? En hoe maak je ze in WordPress?

By | 22 januari, 2016

Een nofollow link, is een link met het rel=”nofollow” link attribuut. Google heeft het duidelijk gemaakt dat ze links van de ene naar de andere site zien als een onbevooroordeelde aanbeveling. Is een link dat niet, dan verwacht Google dat je de link een nofollow attribuut meegeeft.

Hoe ziet een no-follow link eruit?

Allereest een voorbeeld van de html code van een zogenaamde ‘dofollow link’ (gewone link zonder de nofollow tag:

<a href="http://www.google.com/">Link tekst</a>

Om deze link nofollow te maken, gebruik je:

<a href="http://www.google.com/" rel="nofollow">Link tekst</a>

Om dit te gebruiken in WordPress, ga je eerst naar de ‘Tekst’ editor, waar je de html code van links kunt zien. Hier voeg je vervolgens handmatig de nofollow tag toe.

Wat doet een nofollow link?

Om dit te begrijpen moet je eerst een idee hebben van hoe Google Search werkt. Zie daarvoor het onderstaande filmpje.

Google gebruikt dus “spiders’, ofwel crawler bots, om webpagina’s te indexeren. Vind een spider een link, dan volgt hij deze link, en wordt ook de pagina die daarmee gevonden wordt geïndexeerd.

Theoretisch zou het toevoegen van een ‘nofollow’ tag een spider vertellen die link niet te volgen, en wordt de pagina waarnaar gelinkt wordt niet geindexeerd. Uit een aantal tests blijkt echter dat de spider van Google soms de nofollow link toch volgt, maar de resulterende pagina niet indexeerd.

Maar belangrijker is dat de Google’s spiders zien dat de link nofollow is, en dit meeneemt in het algoritme voor de plaats die de site in de zoekresultaten krijgt. Waar een dofollow link naar je website ervoor kan zorgen dat je site hoger komt te staan, heeft een nofollow link geen effect op je positie in Google.

Welke links moet ik de nofollow tag geven?

Moet ik affiliate links nofollowen?

Zover ik weet, is dit niet echt nodig, aangezien Google blijkt te kunnen zien wat een affiliate link is. Dat baseer ik op wat ik Matt Cutts heb horen zeggen in dit interview dit interview.

Echter is het een ‘best practice’ om je affiliate links toch te nofollowen, aangezien deze links geen onbevooroordeelde aanbeveling zijn, je verdient namelijk geld aan die link.

Bij veel affiliate programma’s waar je een linkgenerator kunt gebruiken, of code krijgt voor banners, wordt de ‘nofollow’ tag standaard toegevoegd aan de link.

Moet ik affiliate links gemaakt met de Pretty Link plugin nofollowen?

Pretty link is een populaire plugin waarmee je links kunt redirecten vanaf je website. Dit zorgt ervoor dat je kortere links vanaf je website kunt gebruiken, en affiliate links kunt cloaken. In deze plugin kun je zelf kiezen of je een ‘Nofollow’ tag meegeeft aan de link waar je naartoe redirect. Vink de checkbox ‘Nofollow’ this link aan, onder SEO options. Klik vervolgens op ‘Update’ om de wijzigingen op te slaan.

nofollow-link-maken-met-pretty-link

Omdat je hier al een de nofollow tag meegeeft, is het niet nodig dit nog eens te doen wanneer je de pretty link in een WordPress post gebruikt, maar het kan ook geen kwaad om dat wel te doen.

Welke websites en links worden automatisch nofollow?

Met meer (goede) dofollow links naar je website kom je hoger in Google. Als je actief bezig gaat met linkbuilding, dan is het daarom interessant om te weten welke links wel of geen nofollow tag hebben.

Social media

Omdat je op social media je eigen links kunt plaatsen, worden deze bij de meeste social media automatisch nofollow. Dit zijn de social media waarbij dat zo is:

 • Twitter
 • Facebook
 • Google+
 • Youtube
 • Pinterest

Social media met dofollow links:

 • Tumblr

Tumblr is een beetje een mengeling tussen een social media platform, en een blogging platform. Net als websites op hun eigen domeinnaam, kunnen blogs zeker links bevatten die een onbevooroordeelde aanbeveling zijn. Daarom worden links op Tumblr niet automatisch ge-nofollowed.

Links van Reddit kunnen zowel dofollow als nofollow zijn. Bij meer dan 2 upvotes op Reddit worden links dofollow.

Blog comment links

Bij alle blogging platformen die ik ken, worden links die je kunt toevoegen aan de naam waaronder je reageert automatisch nofollow. Dus ook bij WordPress blogs en websites.

Blog-comment-wordpress-nofollow

Andere belangrijke sites die links nofollowen:

 • Wikipedia, aangezien pagina’s aangepast kunnen worden door gebruikers
 • Yahoo answers, omdat gebruikers hier zelf eigen links kunnen plaatsen (dus ook naar hun eigen websites)
 • Bijna alle forums, omdat de content hierop door gebruikers wordt gegegeneerd, dus links hierop zijn ook geen aanbeveling van de eigenaar van het forum. Soms zijn links op profielpagina’s wel dofollow.

Makkelijker nofollow links maken in WordPress

Handmatig rel=”nofollow” toevoegen aan links via de text editor is onhandig. Als je vaak nofollow tags toevoegd, dan kun je een simpele plugin installeren, die een checkbox toevoegd aan de ‘Insert/edit link’ knop op je website, in de visuele editor. Deze plugin heet ‘Ultimate Nofollow’. Na installetie van deze plugin, wordt deze checkbox automatisch toegevoegd. Dit is het resultaat:

wordpress-plugin-voor-maken-nofollow-links

Hoe indentificeer je nofollow en dofollow links op een website?

Als je Google Chrome gebruikt, klik dan met de rechter muisknop op een link, en selecteer ‘inspect element’:

inspect-element-link

Nu zie je de code van de webpagina. Zoek hier bij de dlink naar de tag rel=”nofollow”. Is deze tag aanwezig, dan is dit een nofollow link. Is deze niet aanwezig, dan is het een dofollow link.

inspect-element-nofollow

Samengevat

Samengevat zijn nofollow links, links die de site waarnaar gelinkt wordt niet helpen om hoger in Google te komen. Wil je de guidelines van Google volgen, dan maak je alle links op je website die geen onbevooroordeelde aanbeveling zijn een nofollow tag. Hieronder vallen affiliate links en andere links van adverteerders, en alle content die aangemaakt kan worden door andere gebruikers dan de webmaster zelf.

Maar vergeet niet dat nofollow links naar je eigen website nog steeds nuttig zijn; op de juiste plekken kunnen deze nog steeds zorgen voor traffic!

One thought on “Wat is een nofollow link? En hoe maak je ze in WordPress?

 1. raymond

  Een ander ideale plugin hiervoor is ‘SEO Smart Links’

  Behalve dat je met deze plugin intern kan linken, kun je ook eenvoudig instellen dat alle uitgaande links een “no-follow”tag meekrijgen.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *