Waar kan je een gratis website bouwen? Mijn top 5!

By | 18 april, 2017

Je wil een website bouwen, maar nog geen geld uitgeven? Dat kan! Er zijn hiervoor een aantal opties. In dit artikel geef ik je mijn top 5 opties om een gratis website te bouwen. Ik heb alle opties uitvoerig getest. De criteria waar ik naar kijk in mijn top 5 zijn het CMS, of er wel of geen reclames worden laten zien op je gratis website, of je de website voor commerciële doeleinden mag gebruiken, en wat de opties zijn om te upgraden wanneer je daar klaar voor bent.

1. SiteRubix.com

siterubix-gratis-website

Bezoeken: siterubix.com

Met SiteRubix kan je twee gratis websites bouwen. SiteRubix is #1 in mijn top vijf vanwege twee belangrijke redenen: je gebruikt het zeer veelzijdige en populaire WordPress als CMS. Daarnaast is de website 100% vrij van reclame.

Als je een site wil bouwen met SiteRubix.com, bekijk dan mijn artikel: gratis website maken zonder reclame (WordPress) voor een volledige stap-voor-stap uitleg en video. Met SiteRubix bouw je je site op een subdomein, dus de URL van je site ziet er bijvoorbeeld zo uit: myfreewebsite.siterubix.com.

Net als bij WordPress.com, wordt er bij SiteRubix een ietwat gelimiteerde versie van WordPress gebruikt. Er zijn standaard al een aantal goede plugins geïnstalleerd, maar je kan geen nieuw plugins installeren. Er bestaat wel de mogelijkheid om te upgraden naar een betaald account, waarbij je je site kan hosten op je eigen domeinnaam, en de volledige versie van WordPress kan gebruiken. Met dit betaalde account kan je 25 websites op je eigen domeinnaam hosten, en 25 siterubix subdomeinen, met volledig WordPress CMS. Ook krijg je toegang tot trainingsmodules waarin je leert je website te bouwen en hoe je met je site geld kan verdienen.

Voordelen: Nadelen:
  • WordPress CMS
  • Mag commerciëel gebruikt worden
  • Geen reclames van anderen!
  • Gelimiteerde versie van het WordPress CMS

2. Blogger.com

blogger-gratis-website

Bezoeken: blogger.com

De meesten zullen denken dat je met Blogger.com alleen een onprofessioneel uitziende blog kan maken. Dat is niet waar! Met Blogger.com kan je een professionele website bouwen, dat niet op een standaard blog lijkt. Je kan bij Blogger.com namelijk, net als bij WordPress, gebruik maken van themes. Themes heten hier echter ’templates’.  Naast de standaard themes van Google, kan je je theme volledig customizen, en templates van anderen downloaden. Hier is een goed voorbeel van een professioneel ogend blog een aangepast template: voorbeeld blogger website. Je kan meer dan 4000 gratis templates vinden op btemplates.com. Ook kan je bij blogger gebruik maken van ‘gadgets’, vergelijkbaar aan ‘widgets’ bij WordPress.

Als upgrade, kan je je blogger.com blog ook hostten op je eigen domeinnaam klik hier voor video-instructies om dat op te zetten. Een voordeel van een blogger.com website op je eigen domeinnaam is dat je geen kosten maakt voor de Hosting. Zo kan je dus een professionele website bouwen, voor slechts de kosten van een domeinnaam (meestal slechts €5-10).

Voordelen: Nadelen:
  • Verassend veelzijdig CMS, als je goed gebruik maakt van templates en ‘gadgets’.
  • Ongelimiteerde hoeveelheid gratis sites.
  • Mag commerciëel gebruikt worden.
  • Je kunt als upgrade je eigen domeinnaam gebruiken.
  • Minder templates, plugins, etc dan WordPress

3. WordPress.com

wordpress-com-gratis-website

Bezoeken: wordpress.com

WordPress.com is het platform dat commerciëel gebruik maakt van het WordPress CMS (van WordPress.org). Het voordeel van wordpress.com is het  WordPress CMS, en de mogelijkheid om een ongelimiteerde hoeveelheid gratis sites te bouwen. Ook WordPress.com gebruikt net als SiteRubix een gelimiteerde versie van het WordPress CMS. De versie die op WordPress.com wordt gebruikt, is echter verder gelimiteerd dan die op SiteRubix.  Op WordPress.com kan je geen enkele plugin gebruiken, waar er bij SiteRubix een aantal plugins beschikbaar zijn.

Het grote nadeel is dat WordPress hun eigen reclames laat zien op jouw website! En volgens de Terms of Service waarmee je akkoord gaat, kan je je site niet voor commerciële doeleinden gebruiken, zoals je eigen Adsense reclames, affiliate marketing, of het verkopen van je eigen producten. .

De enige mogelijkheid om iets te verdienen met je gratis WordPress.com blog, is door je op te geven voor WordAds. Met WordAds krijg je een deel van de inkomsten van de reclames die sowieso al getoond worden op je blog. De verdiensten bij WordAds zijn echter VEEL lager dan wat je kan verdienen met Adsense. Ook moet je al een flinke hoeveelheid bezoekers hebben op je blog wil je je op kunnen geven voor WordAds.

Opwaarderen naar een account biedt de mogelijkheid om het volledige CMS te gebruiken, je eigen domeinnaam te gebruiken, de site reclamevrij te maken, en deze zelf commerciëel te kunnen gebruiken.

Echter is dit via WordPress.com onnodig duur: je betaalt bijvoorbeeld $18 voor een .com domeinnaam (bij TransIP is dat €7,99), en daarnaast nog eens minimaal $8,25 per site, per maand. Dat is VEEL duurder dan het opzetten van een self-hosted WordPress website met bijvoorbeeld Hostgator, waar je een ongelimiteerde hoeveelheid sites kan bouwen voor ongeveer hetzelfde bedrag.

Voordelen: Nadelen:
  • WordPress CMS
  • Ongelimiteerde hoeveelheid gratis sites
  • Gelimiteerde versie van het WordPress CMS (meer dan SiteRubix)
  • Er worden advertenties getoond op jouw site.
  • Je kan je site niet commerciëel gebruiken.
  • Opwaarderen is onnodig duur.

4. Weebly

weebly-gratis-website

Bezoeken: weebly.com

Weebly gebruikt hun eigen drag-and-drop website builder. Dit maakt het erg gemakkelijk om je eerste website te bouwen, ook zonder enige technische vaardigheden. Je Weebly website wordt gehost een op een subdomein. Je website URL ziet er dan als volgt uit: myfreewebsite.weebly.com.

Een nadeel van Weebly zijn de gelimiteerde hoeveelheid templates/thema’s en plugins die je kan gebruiken. Toch laat weebly je site volledig customizen, doorde mogelijkheid om HTML en CSS te editen. Als je dit wil doen heb je toch weer technische kennis nodig. Een ander nadeel is dat Weebly advertenties toont voor zichzelf op jouw gratis website.

Er zijn upgrades beschikbaar die meer opties bieden, zoals het gebruik van je eigen domeinnaam. Je kan daarnaast ook je Weebly website op je eigen webhosting account (self-hosted), door je gebouwde website te exporteren naar je hosting account.

Voordelen: Nadelen:
  • Makkelijk CMS (drag&drop)
  • Ongelimiteerde hoeveelheid gratis sites
  • Mogelijkheid om je site naar je eigen hosting-account te verhuizen
  • Opties om HTML en CSS te editen
  • Mag commerciëel gebruikt worden
  • Gelimiteerde hoeveelheid thema’s en plugins
  • Weebly toont advertenties voor zichzelf op jouw website

5. Wix

wix-gratis-website

Bezoeken: wix.com

Net als Weebly, gebruikt Wix een drag-and-drop website builder. Dat maakt Wix erg makkelijk in gebruik, en laat mensen zonder technische kennis daarmee toch snel een website in elkaar zetten. Je kan je gratis Wix website voor commerciële doeleinden gebruiken.

Het Wix CMS is minder veelzijdig dan WordPress. Wix gebruikt ‘Apps’ voor extra functionaliteit. Dit is vergelijkbaar met ‘Plugins’ bij WordPress. Om je een idee te geven; op dit moment zijn er letterlijk meer dan 100x meer WordPress plugins dan Wix Apps. Met gebruik van een gratis website, laat Wix ook reclames voor zichzelf zien op jouw website. Een ander groot nadeel is dat je met Wix je template niet meer kan wijzigen! Als je een ander thema/template wil gebruiken voor het ontwerp van je site, moet je een volledig nieuwe site bouwen.

Met een gratis account, wordt je website gepubliceerd op je persoonlijke subdomein, én in een subfolder. Je URL wordt dan bijvoorbeeld: jouw-subdomein.wix.com/subfolder-met-je-website. Dit is dus een extra klein nadeel met de andere gratis opties; je URL is een stuk langer, en is daarmee moeilijker te onthouden en te uit te typen.

Met Wix kan je upgraden naar een betaald account, wat de reclames op je site verwijderd, en je je eigen domeinnaam laat gebruiken.

Voordelen: Nadelen:
  • Makkelijk te gebruiken CMS (drag&drop)
  • Ongelimiteerde hoeveelheid gratis sites
  • Mag commerciëel gebruikt worden
  • Het Wix CMS is flink gelimiteerd in mogelijkheden
  • Wix laat reclames voor zichzelf zien op jouw website
  • Gratis websites gebruiken lange URL’s met zowel een subdomein als een subfolder.
  • Je kan niet wisselen van theme/template

Conclusie

Alle bovengenoemde opties zijn een goede manier om te beginnen met een gratis website. Van de verschillende Content Management Systems (CMS), is WordPress in mijn ervaring het meest flexibel, en breed inzetbaar voor welk doel dan ook. De beste optie om een gratis WordPress website op te zetten, is met SiteRubix. Als je echter je eigen domeinnaam wil gebruiken, zonder enkele beperkingen, dan raad ik aan je eigen domeinnaam en hosting aan te schaffen, en hiermee een WordPress website op te zetten. Dit is tegenwoordig erg goed betaalbaar.