Webhosting vergelijken? Vind de beste webhosting voor jouw website!

Webhosting vergelijken? Op deze pagina vind je een duidelijk overzicht van de verschillende Nederlandse, én internationale aanbieders van webhosting en domeinnamen.

Het probleem bij het vergelijken van webhosting is echter dat er veel verschillende aanbieders zijn, die allemaal andere webhosting pakketten aanbieden. Soms ben je dus appels met peren aan het vergelijken.

Elk webhosting pakket heeft zo weer andere eigenschappen en limieten. Ook heeft elk webhosting bedrijf zijn eigen specialisaties, en gunstige of ongunstige eigenschappen. Daarnaast zijn de meeste bedrijven zowel aanbieders van webhosting, als aanbieder van domeinnamen. Ook is het mogelijk om bij het ene bedrijf een domeinnaam vast te leggen, en te hosten bij het andere bedrijf.

Denk voordat je een keuze maakt in ieder geval eerst na over je eisen. Hoeveel websites wil je kunnen hosten? Hoeveel bezoekers moet de website aankunnen? Hoeveel e-mailadressen wil je aanmaken voor je domeinnaam? Wat wil je hier maximaal voor betalen?

Als je weet wat je eisen zijn, kun je op deze pagina op meerdere manieren de beste webhosting kiezen voor jouw doeleinden. Wil je snel een keuze maken, dan kun je mijn advies lezen voor jouw specifieke situatie. Daarnaast kun je met de vergelijktabel de verschillende aanbieders van webhosting met elkaar vergelijken. Wil je op detailniveau kunnen vergelijken, dan kun je op deze pagina ook meer informatie lezen over alle eigenschappen waar je op zou kunnen letten bij het kiezen van webhosting.

Welke webhosting moet ik kiezen? – Mijn advies

Zelf gebruik ik verschillende webhosting diensten voor verschillende doeleinden. Wil je snel een keuze maken voor goede webhosting, dan kan ik je adviseren voor verschillende situaties. Klik hieronder op de situatie die het beste bij jou past, en lees gericht advies.

Snel en gemakkelijk één (WordPress) website bouwenBeste deal voor unlimited hosting

Bouw je voor het eerst je eigen website, dan raad ik het SiteGround StartUp hosting pakket aan. Met dit webhosting pakket kun je één website bouwen, met een CMS naar keuze (Joomla, WordPress, Drupal, etc). Een groot voordeel van SiteGround is de snelheid. Bij dit pakket wordt gebruik gemaakt van SSD opslag en automatisch gebruik gemaakt van een CDN.

Verder kun je gratis SSL activeren voor je website, zodat deze gebruik maakt van encryptie en er “https://” voor de domeinnaam komt te staan.

SiteGround is op de wereldmarkt één van de grootste webhosting bedrijven, en bestaat al sinds 2004. Hoewel dit geen Nederlands bedrijf is, kun je hier toch je .nl domeinnaam registreren, met iDeal betalen, en staan de datacenters (servers) gewoon in Amsterdam!

Met je .nl domeinnaam en webhosting pakket, kun je gebruik maken van een installatieprogramma om WordPress op je domein te installeren. Dit is erg gemakkelijk, en je bent zonder enige tussenstappen online.

Als beginner kan ik het me voorstellen dat je het belangrijk vindt dat je goed wordt geholpen als je vragen of problemen hebt bij je webhosting. Hoewel je ook als beginner niet snel tegen echte problemen zal aanlopen, is het fijn om te weten dat je bij SiteGround snel en deskundig wordt geholpen. Dit kan via telefoon, online chat, of met het ticket-systeem. Met de chat wordt je meteen geholpen, zonder wachttijden.

De prijs/kwaliteits-verhouding van de hostingpakketten bij SiteGround zijn erg goed, en de websites die ik hier heb staan laden snel. Het enige nadeel is dat er bij dit webhosting pakket limieten zijn voor opslag en dataverkeer. Ook kun je SiteGround gerust uitproberen; je hebt tot 30 dagen ‘niet-goed-geld-terug’-garantie.

Voordelen:

 • Snelste manier om als beginner je eerste website te bouwen
 • Gericht op de Nederlandse markt; .nl domeinnamen, betalen met iDeal, prijzen in euro, datacenters in Amsterdam
 • Groot internationaal webhostingbedrijf met 13 jaar ervaring (opgericht in 2004).
 • Goede support
 • Gratis dagelijkse backup

Nadelen:

 • Opslaglimiet van 10GB.
 • Tot zo’n 10000 bezoekers per maand – daarna afnemende performance. Let wel: 10.000 bezoekers per maand is erg veel. Deze hoeveelheid bezoekers haal je niet ‘per ongeluk’, maar heb je serieuze marketing voor nodig.
Meer informatie

Ik ben al sinds 2014 trouwe klant bij Hostgator. Wil je meerdere websites hosten, en niet vastzitten aan limieten, dan is het Hostgator Baby Package de beste optie. Vanaf $5,95 kun je met dit hostingpakket ongelimiteerd veel websites hosten, bestanden opslaan, ongelimiteerd veel emailadressen aanmaken per domeinnaam, etc.

Dit voornaamste reden dat ik hier host, is omdat je simpelweg het beste waar voor je geld krijgt. Op dit moment heb ik zelf ruim 10 websites online met één HostGator Baby plan. Een aantal van deze websites worden door honderden mensen per dag worden bezocht, maar blijven toch erg snel laden.

Hieronder de resultaten van een snelheidstest van een website die ik host bij Hostgator. Deze website ontvangt per dag tussen de 300 en 400 bezoekers. Voor deze test heb ik gebruik gemaakt van de snelheidstester van Pingdom:

Het nadeel van Hostgator is dat dit bedrijf zich niet heeft toegespitst op de Nederlandse markt. Wil je gebruik maken van deze Amerikaanse webhost, dan betaal je een bedrag in dollars via PayPal of creditdard, en wordt er gebruik gemaakt van de huidige wisselkoers euro/dollar.

Een ander nadeel is dat je geen .nl domeinnaam kunt registreren bij Hostgator. Deze moet je ergens anders registreren, bijvoorbeeld bij TransIP. Nadat je hier de domeinnaam hebt vastgelegd, moet je de DNS-instellingen van deze domeinnaam wijzigen om hierop een website te kunnen hosten bij Hostgator. Het kan zo’n 2 uur duren voordat deze wijzigingen zijn doorgevoerd. Hoewel dit als beginner hierdoor niet de meest gebruiksvriendelijke optie is, is dit slechts een eenmalig proces, en al-met-al zeker de moeite waard. Een volledige uitleg van dit proces kun je vinden in mijn artikel “WordPress Website opzetten“.

Hostgator unlimited webhosting - beste deal

Voordelen:

 • Beste deal voor Unlimited webhosting, qua hoeveelheid websites, emailadressen, voor meerdere websites. Hostgator heeft vaak lopende kortingsacties waarmee je erg lage prijzen kunt vinden. Op dit moment kun je 60% korting krijgen op 36 maanden hosting met de kortingscode ZESTIG. Verder kun je voor elke periode waarvoor je kiest 25% korting krijgen met de kortingscode VIJFENTWINTIG, en Hostgator de eerste maand uitproberen voor slechts één dollarcent, met de kortingscode EENCENTHOSTING.
 • Goede laadtijden en 99,9% uptime garantie.

Nadelen:

 • De bedragen en facturen zijn in dollars, en de betaling loopt via credit card of Paypal.
 • Geen .nl domeinregistratie.
 • Goede service via de online chat, maar met lange wachttijden (soms wel een half uur).

Volledige tutorial van het opzetten van een WordPress website met de combinatie TransIP en Hostgator, zie het artikel “WordPress Website opzetten“.

Meer informatie

Waar kan ik het goedkoopste een domeinnaam vastleggen?

Bouw je voor het eerst een website, dan raad ik aan om je domeinnaam vast te leggen bij hetzelfde bedrijf waar je de webhosting afneemt. Dit is het gemakkelijkste; je hoeft namelijk geen extra stappen te nemen om je website op de bijbehorende domeinnaam te kunnen bouwen. Wil je toch op zoek naar de goedkoopste domeinnaamregistratie, om extra te besparen of meerdere domeinnamen vast te leggen, dan geef ik je hieronder de beste opties.

Het vergelijken van een domeinnaam registratie is makkelijker dan het vergelijken van webhosting; een domeinregistratie voor één jaar is inhoudelijk namelijk hetzelfde bij elke aanbieder.

Goedkoopste .nl domeinnaam (1 jaar)Goedkoopste .nl domeinnaam (lange termijn)Goedkope .com/.net/.orgDomeinnaamhandel

Wil je de laagste prijs voor het vastleggen van een domeinnaam voor 1 jaar, dan is op dit moment Mijndomein de beste optie. Een .nl domeinnaam kost hier het eerste jaar slechts 1 euro! Wil je voor het eerst een website met eigen domeinnaam proberen, dan is dit de beste keuze.

Samengevat:

 • Eerste jaar – €1,00 per .nl domeinnaam
 • Verlengen – €9,00 per .nl domeinnaam
Meer informatie

Kijk je naar de lange termijn, dan is Xel.nl de goedkoopste .nl registrar. De prijs per jaar gaat hier niet omhoog; je betaalt voor het eerste jaar, en elk jaar daarna, slechts 3,95.

Samengevat:

 • Eerste jaar – €3,95 per .nl domeinnaam
 • Verlengen – €3,95 per .nl domeinnaam
Meer informatie

Kijk je naar de Nederlandse domeinregistrars, dan worden er te hogen prijzen gerekend voor internationele domeinnaamextensies, zoals .com, .net, en .org. Daarom gebruik ik voor deze domeinextensies Namecheap.com. Namecheap is op lange termijn simpelweg de goedkoopste registrar als het gaat om internationale domeinextensies als .com, .net, en .org. Verder heb je een ruime keuze uit andere (nieuwe) domeinextensies zoals .online, .store, .shop, .me, .guru, .site, .rocks, .club, .biz, .tech, etc.

 • Eerste jaar – per .com domeinnaam
 • Verlengen – per .com domeinnaam
 • Eerste jaar – per .net domeinnaam
 • Verlengen – per .net domeinnaam
 • Eerste jaar – per .org domeinnaam
 • Verlengen – per .org domeinnaam

Nog een voordeel van Namecheap is de mogelijkheid tot anonieme domeinregistratie.

Meer informatie

Misschien ben je geïnteresseerd om een domeinnaam langdurig vast te leggen zodat je deze daarna kunt doorverkopen? Behalve de lage prijs voor het vastleggen van een domein op lange termijn, heb je bij TransIP dan een bijkomend voordeel. Binnen TransIP kunnen verschillende klanten namelijk een domeinnaam aan elkaar overdragen. Dit heet ookwel een ‘interne push’. Dit is dé gemakkelijkste manier van het overdragen van een domeinnaam, en is daarnaast volledig kosteloos.

Zelf heb ik op dit moment 12 domeinnamen bij TransIP staan, en heb ik ervaring met de aankoop en verkoop van domeinnamen binnen TransIP met interne push. Een groot voordeel van TransIP vind ik de gebruiksvriendelijkheid van het controlepaneel.

TransIP domeinnaam registreren

Samengevat:

 • Eerste jaar – €3,99 per .nl domeinnaam
 • Verlengen – €7,49 per .nl domeinnaam
 • Domeinnaam gratis overdragen tussen twee klantaccount van TransIP
Meer informatie

Webhosting verglijken en overzicht

Webhoster Kosten     Beheerpaneel Review  
.nl domeinnaam
(jaar)
.com domeinnaam
(jaar)
Webhosting
(vanaf)
SiteGround €11,95 €11,95 €3,95 / maand cPanel Lees mijn review… Meer informatie
Hostgator Extern registreren $12,95 $3,95 / maand cPanel Lees mijn review… Meer informatie
BlueHost Extern registreren $11,95 $3,95 / maand
Incl. 1e jaar gratis domeinnaam
cPanel Lees mijn review… Meer informatie
Namecheap Extern registreren €10,04 €0,77 / maand
vanaf 2e jaar €3,03
cPanel Lees mijn review… Meer informatie
TransIP €3,99
vanaf 2e jaar €7,49
€8,99
vanaf 2e jaar 12,50
€3,00 / maand
vanaf 2e maand €5,00
Eigen systeem Lees mijn review… Meer informatie
Mijndomein €1,00
vanaf 2e jaar €9
€15,00 €2,58 / maand
(€31 per jaar)
Eigen systeem Lees mijn review… Meer informatie
Xel €3,95 €12,00 €4,45 / maand Eigen systeem Lees mijn review… Meer informatie
Versio €2,99 €3,99 €0,50 / maand DirectAdmin Lees mijn review… Meer informatie
Robohost €5,99 €10,29 €1,45 / maand cPanel Lees mijn review… Meer informatie
Yourhosting €4,00
2e jaar €11,00
€10,00
2e jaar €14,00
€2,00 / maand
vanaf 2e maand €5,00
Eigen syteem Lees mijn review… Meer informatie
Neostrada.nl €1,95
2e jaar €8,99
€8,99
2e jaar €12,50
€1,00 / maand cPanel Lees mijn review… Meer informatie

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een webhosting pakket?

Wil je uitgebreid kunnen vergelijken, dan zijn er een aantal belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten. Hieronder meer informatie over deze eigenschappen.

Shared hosting, cloud hosting of VPS – wat is het verschil?

De meeste webhostingbedrijven bieden deze drie verschillende soorten webhosting aan. Wat is het verschil, en welk type heb je nodig?

Shared hosting

Jouw website draait op de resources van één server, een deelt deze resources met een aantal andere websites van andere klanten. Alle websites op deze server maken gebruik van de hardware van deze ene server om hun functies te vervullen. Dit is simpelste, en de goedkoopste optie. Voor een simpele website voor een klein bedrijf, of bijvoorbeeld een blog, is dit type webhosting vaak ruim voldoende. De meeste shared hosting pakketten garanderen 99,9% uptime.

Cloud hosting

Jouw website draait niet op één server, maar maakt dynamisch gebruik van de resources (hardware) van een grote groep servers. Het voordeel hiervan is dat je website niet langzaam kan worden (of offline zal gaan) als er een te hoge stroom dataverkeer is voor één server, wat wel mogelijk is bij shared hosting. Bij een serieus probleem aan één server, zal dit ook niet zorgen voor downtime. Daarnaast kan cloud hosting pieken aan dataverkeer opvangen, door gebruik te maken van de resources van meerdere servers om jouw website te draaien.

Cloud hosting kan dus nuttig zijn als je een zeer betrouwbare webhosting zoekt, die bestendig moet zijn een flinke pieken aan dataverkeer (denk aan het viral gaan van een website, waardoor er duizenden bezoekers tegelijk online zijn).

VPS

VPS staat voor Virtual Private Server. Bij de keuze voor VPS, heb je als klant via het internet volledige beschikking tot (een gedeelte) van een eigen server bij het webhostingbedrijf. Deze server kun je gebruiken voor het draaien van je website of app. Het voordeel is dat je geen resources deelt met andere klanten, en je alles kunt customizen. Zo kun je bij sommige VPS pakketten zelf kiezen voor het besturingssysteem en beheerpaneel dat je installeert op de server. Het nadeel van een VPS is dat dit meer technische kennis vereist, en je begrenst bent door de resources van je server.

Backups

Ongeacht van het type webhosting waarvoor je kiest, wordt er bij nagenoeg alle webhostingbedrijven gebruik gemaakt van externe backups van je bestanden.

Moet ik kiezen voor Managed WordPress hosting?

WordPress is het meest gekozen Content Management system om een website te maken. De meeste standaard hosting pakketten zijn flexibel ingericht dat je kunt kiezen uit tientallen verschillende Content Management Systems. Weet je zeker dat je alleen maar gebruik wil maken van WordPress, dan kan Managed WordPress hosting een interessante optie zijn.

De servers worden dan door het webhostingbedrijf specifiek afgestemd voor de beste prestaties bij het gebruik van WordPress. Het webhostingbedrijf zorgt ook voor WordPress-installaties waarbij er al een aantal zaken zijn geregeld. Zo wordt er vaak automatisch gebruik gemaakt van een CDN (Content Delivery Network), waardoor je website sneller zal laden. Ook zijn er extra veiligheden ingebouwd in je WordPress website, en wordt WordPress automatisch geüpdate. Daarnaast krijg je bij een Managed WordPress hosting account vaak toegang tot een support team met WordPress experts. Je kunt dan dus voor al je WordPress vragen direct terecht bij je webhoster.

Het nadeel van Managed WordPress hosting is de prijs; vaak is dit een stuk duurder dan normale webhosting. Ook is de webhosting minder flexibel; je kunt niet kiezen uit een ander CMS, wat een probleem kan worden als je bijvoorbeeld later een forum of een webshop wil toevoegen aan je website. Bij WordPress hosting is er vaak ook geen keuze voor een ongelimiteerd pakket, en ben je dus gebonden aan een gelimiteerde hoeveelheid WordPress websites.

Schijfruimte – hoeveel heb ik nodig?

De schijfruimte bepaalt hoeveel bestanden je kunt opslaan op de servers. Zoek je webhosting, dan is dit een eigenschap waar je gemakkelijk op kan vergelijken; hoe meer schijfruimte, hoe beter. Veel voorkomende getallen zijn 25 GB, 100 GB, en ongelimiteerd (unlimited). Maar hoeveel schijfruimte heb je eigenlijk nodig?

Bij deze vraag kan ik je geruststellen; de schijfruimte zal bijna nooit een limiet zijn voor je website. Praktisch voorbeeld: mijn grootste website bevat op dit moment 160 pagina’s, en het backup-bestand van deze complete WordPress-website is op dit moment 1,05 GB groot. Een simpele bedrijfswebsite heeft veel minder ruimte nodig.

Andere bestanden, zoals e-mails, nemen ook ruimte in op de server. Een simpele tekst-email is meestal kleiner dan 100 KB. Ook e-mail zal dus niet snel voor een tekort aan schijfruimte zorgen.

SSD vs HDD webhosting?

De meerderheid van de webhosting bedrijven maken ondertussen gebruik van Solid State Drives (SSD), en laten je dit graag weten. De meeste recente Solid State Drives zijn sneller dan HDD’s (Hard Disk Drives). Daarmee is SSD hosting sneller dan HDD hosting; vooral bij websites die veel gebruik maken van database functies.

De meeste, simpele, websites maken echter weinig gebruik van database functies. Bij het laden van een webpagina wordt er in de meeste webservers namelijk gebruik gemaakt van caching, waardoor een statische pagina geladen kan worden zonder aanspraak te doen op de harde schijf. Bij het laden van een statische pagina, zit er dus geen (significant) verschil tussen SSD en HDD hosting.

Dataverkeer – gelimiteerd of onbeperkt

Dataverkeer is de hoeveelheid data in GB dat wordt gebruikt door het bezoeken van je website, en het versturen van email. Als iemand je website bezoekt, worden de bestanden naar zijn computer gedownload om deze te bekijken. De hoeveelheid dataverkeer dat je nodig hebt in je webhostingpakket is dus hoog als je veel grote bestanden op je website zet, en veel bezoekers hebt.

De goedkoopste webhostingpakketten hebben een limiet aan dataverkeer. Maar hoeveel dataverkeer heb je nodig? Volgens deze site is de gemiddelde webpagina zo’n 1,25 MB groot. Krijgt een gemiddelde website dan 1000 pageviews, dan wordt er dus 1,25 GB aan data verbruikt. Je kunt op deze manier een schatting maken van hoeveel dataverkeer je nodig hebt.

Wil je geen zorgen hebben over de hoeveelheid dataverkeer die je verbruikt, kies dan voor een webhost die geen datalimiet stelt, en ‘unlimited’ dataverkeer ofwel bandwith aanbiedt. Zolang je je aan de servicevoorwaarden van de webhost houdt, wordt er dan geen limiet gesteld aan de hoeveelheid dataverkeer, en hoef je hier niet bij stil te staan.

Uptime garantie

Er wordt vaak een zogenaamde ‘uptime guarantee’ aangeboden, vaak van 99 of 99,9%. Dit houdt in dat er wordt gegarandeerd dat je website minimaal 99% of 99,9% van de tijd online is. Zo niet? dan krijg je je geld terug. Kies altijd voor webhosting die minimaal 99,9% uptime garantie biedt. Hoewel 99% al indrukwekkend klinkt, betekend dit dat je website per jaar ruim 3.5 dag offline mag zijn om te voldoen aan de garantie.

Support / ondersteuning

Heb je vragen over je webhosting? Laad je site niet, krijg je een error, of werkt email niet meer? Dan is het handig om contact op te kunnen nemen met de support van het webhostingbedrijf. Hoewel dit soort situaties niet veel voor zullen komen, is het een groot voordeel als je snel en vakkundig kunt worden geholpen door de support van het webhostingbedrijf. Ook ’s nachts en in het weekend kan er iets fout gaan, en dan is het fijn als je gewoon kunt bellen om geholpen te worden.

Is dit belangrijk voor je? Kies dan voor webhosting die de goed wordt beoordeeld op zijn service, en goed bereikbaar is in zoveel mogelijk vormen van communicatie. Dat kan per email zijn, maar live chat of telefoon is vaak het nuttigste bij dringende zaken.

Beheerpaneel/webpanel: cPanel, Directadmin, Plesk, of eigen systeem

In een het beheerpaneel van je webhosting account kun je veel belangrijke zaken regelen, waaronder:

 • Domeinnamen: DNS-instellingen, subdomeinen, doorverwijzen
 • Email: accounts aanmaken, koppelen, doorsturen, lezen, instellen van een autoresponder
 • CMS installeren: bijvoorbeeld WordPress, Joomla, of Drupal
 • Bestanden en databases: toevoegen, verwijderen, bekijken, editen

Een webhoster kan kiezen voor een bestaande software voor het webpanel, zoals cPanel, DirectAdmin of Plesk. Het voordeel van zo’n beheerpaneel is dat dit je veel controle geeft over alle belangrijke instellingen omtrent je webhosting. Het nadeel van een webpanel is dat de hoeveelheid opties en mogelijkheden die je hebt voor verwarring kunnen zorgen bij nieuwe gebruikers. Daarom gebruiken veel webhostingbedrijven vaak een gelimiteerd, eigen systeem. De meeste van deze systemen geven je bijvoorbeeld geen toegang tot de werkelijke webbestanden en databases.

Een gemiddelde gebruiker heeft ook niet veel baat bij de toegang bij geadvanceerde opties: na de van WordPress op een domeinnaam, en het configureren van een e-mailaccount, zal deze het beheerpaneel nergens meer voor nodig hebben.

Wil je zelf meer controle hebben over, dan is een webpanel zoals cPanel, DirectAdmin of Plesk erg handig. Als geadvanceerde gebruiker komt de gemakkelijke toegang tot de webbestanden vaak van pas.

Kies je voor VPS hosting, dan moet je vaak zelf een beheerpaneel installeren. Je kunt dan zelf de keuze maken voor een beheerpaneel. Wil je verschillende beheerpanelen met elkaar kunnen vergelijken, bekijk dan eens dit artikel.

Hoeveel websites/ SQL databases?

Bij het vergelijken van webhosting kun je letten op de aangegeven hoeveelheid websites die je mag hosten. De goedkoopste hostingpakketten laten je één website hosten. Bij grotere webhostingpakketten mag je meer websites hosten, of ongelimiteerd veel.

Soms wordt er geen hoeveelheid websites vermeld, maar een maximale hoeveelheid aan MySQL databases. Bijna elk CMS dat je installeert, zoals WordPress, Joomla, etc, maakt gebruik van één MySQL-database. Let wel op: wil je één website hosten, met als subdomein een forum, dan gebruik je dus voor één domeinnaam dus al 2 MySQL databases!

Denk bij het kiezen van webhosting dus na over hoe je het webhostingpakket wil gebruiken. Wil je later wil uitbreidden met een forum, webshop, of extra websites? Dan is het vaak makkelijker om alvast een pakket te kiezen met meerdere MySQL databases, dan later alles te moeten verhuizen.

Hoeveelheid emailadressen/mailboxen

Heb je een bedrijf met veel medewerkers, die je allemaal een e-mailadres wil geven, dan is het belangrijk dat je kiest voor een webhostingpakket waarbij je ongelimiteerd veel emailadress kunt aanmaken voor je domeinnaam. Bij de goedkoopste webhostingpakketten is deze hoeveelheid vaak gelimiteerd.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het vergelijken en kiezen van webhosting? Stel deze dan hieronder. Goede, of juist slechte ervaring met een bepaalde webhoster? Dan kan je deze hieronder delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *