Webhosting met cPanel; 5 korte tutorials

By | 23 januari, 2016

CPanel is een populair webhosting controlepaneel. Webhosting die gebruikt maakt van cPanel is een goede optie; cPanel geeft je volledige controle over zaken als het opzetten van email, het redirecten van een domein, en toegang tot je files en databases van je websites.

Een goede optie voor webhosting met cPanel is Hostgator. Wanneer je eenmaal een webhostingpakket hebt, moet je nog wel weten hoe je het gebruikt. Juist omdat cPanel zo’n goede en uitgebreid webhosting controlepaneel is, zul je wanneer je dit voor het eerst ziet misschien overweldigd raken door alle opties. In dit artikel laat ik daarom de 5 mogelijkheden zien die je het meest nodig zult hebben.

1. Extra domeinen toevoegen aan je hosting account (addon domains)

Met een hostingpakket waarmee je meerdere domeinnamen kunt hosten, moet je extra domeinnamen handmatig toevoegen. In onderstaande video zie je hoe dat werkt.

 


 

2. WordPress installeren

Wanneer je al je domeinnamen aan je hostingpakket hebt toegevoegd, kun je websites opzetten. De makkelijkste manier om een website te bouwen, is met WordPress. In onderstaande video laat ik zien hoe je WordPress installeerd via cPanel.

 

 

Wil je een volledige tutorial over het opzetten van een WordPress website, zie dan het artikel WordPress website opzetten. Meer tutorials over het gebruik van WordPress voor het bouwen van je website, zie mijn WordPress tutorials.

3. Een email address aanmaken voor je domeinnaam

Als je een website online hebt, wil je dat mensen je gemakkelijk kunnen bereiken. Het gebruik van een emailadress zoals jij@jouwwebsite ziet er dan het professioneelste uit. Om een emailadres aan te maken, heb je cPanel nodig. In deze video de volledige instructies:

 

 

4. Emailadres toeveogen aan een email client

Je kunt via cPanel zelf je email bekijken. Maar het is een stuk makkelijker om het emailadres van je website toe te voegen aan een email client die je toch al gebruikt om je email te bekijken, dit bespaart je tijd. In onderstaande video laat ik daarom zien hoe je je nieuwe emailadres toevoegt aan Windows Live Mail.

 

 

Als je een andere email client wil gebruiken, kies dan simpelweg een andere email client op 0:35 in de video, het process voor verschillende email clients is grotendeels gelijk.

5. Opzetten van domain redirection/forwarding

Site verhuisd naar een nieuwe domeinnaam? Of wil je een korte domeinnaam gebruiekne om mensen door te sturen naar een specifieke pagina? Dan kan je gebruik maken van cPanel om je domeinnaam te redirecten. Dit is erg snel op te zetten, binnen een minuut heb je dit gedaan.

 

 

Conclusie

Je weet nu hoe je domeinen aan je hosting account toevoegt, WordPress installeert, een emailadres aanmaakt en koppelt aan je email client, en hoe je een domeinnaam kan doorsturen.

Kom je ergens niet uit, of heb je andere vragen hebt over het gebruik van cPanel? Laat dan onder deze post een bericht achter, en ik help je met je vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *