Geld verdienen met je website – drie verschillende methoden

By | 30 december, 2015

Er zijn veel verschillende manier om geld te verdienen met je eigen website. Al deze methoden kunnen ruwweg opgedeeld worden in drie verschillende methoden:

 1. Advertenties plaatsen
 2. Producten verkopen
 3. Diensten aanbieden

In dit artikel bespreek ik deze drie methoden, met daarbij ook verschillende subtypen hiervan.

1. Advertenties plaatsen

Je kunt je eigen website gebruiken om te adverteren voor anderen. Qua adverteren is er onderscheid te maken tussen meerdere subtypen: pay-per-click advertisement, affiliate marketing, en het verkopen van advertentieruimte tegen een vaste prijs.

Pay-per-click advertisement

Pay-per-click, afgekort als PPC, is een advertentievorm waarbij je als webmaster per klik op een advertentie een bepaald (klein) bedrag betaald krijgt elke keer dat een bezoeker op een advertentielink of banner klikt. Het bekendste PPC advertentieplatform is Google Adsense.

Geld verdienen met Google AdsenseAdverteerders betalen Google (of een ander PPC bedrijf) een bepaald bedrag per klik op een banner of link naar hun website. Google verdeelt de advertenties van de advertiser automatisch over sites die Adsense advertenties op hun site hebben geinstalleerd. Bij elke klik op een advertentie krijgt de ‘Publisher’, jij als webmaster, een gedeelte van de opbrengsten; 68% van wat de adverteerder hiervoor heeft betaald.

Het is erg gemakkelijk om met PPC advertising te beginnen. De opbrengsten zijn alleen relatief laag; meestal is het maar een paar euro per duizend bezoekers, afhankelijk van waar je website over gaat. Google betaalt je pas uit wanneer je meer dan €70 hebt verdient. Als je net begint met een eigen blog, kan dat een paar maanden duren voordat je dat bereikt.

In de meeste gevallen is er meer te verdienen met andere methoden, zoals affiliate marketing (hierover later meer). In dat geval is het aan te raden om Adsense of andere PPC advertenties te gebruiken als secundaire inkomstenbron.

Hier nog kort de voor- en nadelen van deze methode.

Voordelen:

 • Makkelijk om mee te beginnen.
 • Wanneer je website eenmaal een vaste stroom traffic heeft, is dit erg ‘hands-off’, ‘passieve inkomsten’.

Nadelen:

 • Relatief (per bezoeker) lage verdiensten
 • De verdiensten schommelen per maand

Links:

Google Adsense – bekendste PPC advertentieprogramma
PPC – Wikipedia – Meer informatie over ‘Pay-Per-Click’

Affiliate Marketing

Met affiliate marketing, schrijf je je in als ‘affiliate’ bij een website die iets verkoopt, bijvoorbeeld een webshop als Bol.com. Vervolgens kan je unieke affiliate links naar deze webshop aanmaken. De affiliate links bevatten een tracking ID en plaatsen een cookie in de browser van degene die hier op klikt. Wanneer de webshop een product verkoopt aan een bezoeker die jij via een affiliate link naar hun webshop hebt gestuurd, krijg jij een commissie over de verkoop. Je krijgt alleen een commissie wanneer de geplaatste cookie nog geldig is, de duur hiervan hangt af van de adverteerder. Vaak is dit 30 dagen.

bol-partnerprogramma

De commissie is een percentage over het aankoopbedrag. Bij fysieke producten is dit percentage vaak tussen de 3 en 15% van de verkoopprijs. Bij digitale producten (e-books, online cursussen, software) kunnen de percentages een stuk hoger liggen; wel 50% of meer. Dit kan omdat de verkoper weinig kosten maakt om een digitaal product te kunnen verkopen (er wordt niets ingekocht en verstuurd).

Affiliate marketing is een voorbeeld van Pay-Per-Sale, en is daarom een Pay-for-performance model.

Affiliate marketing mag, afhankelijk van het programma, ook op andere media gedaan worden dan je eigen website. Je kunt bijvoorbeeld een affiliate link delen op YouTube of op Facebook. Het is meestal wel zo dat je een eigen website nodig hebt om je op te geven als affiliate.

Affiliate marketing is de methode waarmee ik met mijn websites tot nu toe het meeste heb verdient. Als je net begint met je eigen website, raadt ik deze methode aan om verdiensten te genereren. Ook is het mogelijk om eerst affiliate marketing te gebruiken op je website, en later je site om te zetten in een webshop (grotere winstmarge). Zo heb je de mogelijkheid eerst de markt te testten.

Zorg dat je website eerst een aantal pagina’s met tekst bevat, en een privacy policy (ofwel privacy verklaring) bevat, voordat je je opgeeft als affiliate. Dit vergroot de kans dat je site geaccepteerd wordt om deel te nemen aan het affiliateprogramma.

Voordelen:

 • Hogere verdiensten dan PPC
 • Makkelijk om mee te beginnen
 • Hands-off, passieve method om geld te verdienen wanneer je eenmaal traffic hebt
 • Kan gebruikt worden op sommige social media

Nadelen:

 • Schommelingen in verdiensten
 • Wachttijd tot uitbetaling. Eerst moet je wachtten tot de 14 dagen wettelijk verplichtte recht van retour is verlopen, dan pas worden de sales goedgekeurd. Vervolgens moet de betalingsdrempel halen (meestal 25 euro, soms 100), en wachtten tot de uitbetalingsdatum.

Links:

Bol Partnerprogramma – Affiliate marketing bij de grootste webshop van Nederland. Door de naamsbekendheid is het niet moeilijk om hier een verkoop te realiseren. Erg gebruiksvriendelijk affiliatprogramma, en lage betalingsdrempel (slechts 10 euro).
TradeTracker  – Groot affiliate netwerk met veel (Nederlandse) adverteerders. Dit is in mijn ogen het makkelijkst te gebruiken affiliate netwerk.
Zanox, Daisycon – Meer affiliate netwerken met veel Nederlandse adverteerders.

Advertentieruimte verkopen / betaalde advertenties

Dit betekend dat je een advertentiebanner plaatst naar een specifieke website, en je hiervoor een vast bedrag vraagt voor een bepaalde periode adverteren. Dit betekend wel dat je zelf de adverteerders hiervoor moet vinden, en moet onderhandelen over de prijs. Meestal zijn adverteerders pas geinteresseerd wanneer je een flinke hoeveelheid webverkeer hebt.

Voordelen:

 • Over het algemeen, betere verdiensten dan met Adsense of andere PPC adverteerders.
 • De precieze inkomsten weet je meteen; je bent niet afhankelijk van schommelingen.

Nadelen:

 • Het is enigzins hand-on. Je moet zelf adverteerders vinden en met ze onderhandelen.
 • Moeilijker om mee te beginnen. Je hebt een hoge hoeveelheid bezoekers nodig om goed betalende adverteerders te kunnen vinden.

2. Producten verkopen

Verkopen van producten via je eigen website. Je kunt digitale producten verkopen, of fysieke producten.

Digitale producten verkopen

Je verkoopt via je website digitale producten, zoals je eigen ebook, een cursus, software licenties, enzovoorts. Dit digitale product moet je natuurlijk wel eerst maken. Het is hierbij ook mogelijk andere kanalen dan je eigen website in te zetten. In het geval van ebook bijvoorbeeld, zou je die ook aan kunnen bieden via Amazon Kindle direct publishing. Om veel verkopen te realiseren moet je dan alsnog je ebook marketen; onder andere met je website.

Voordelen:

 • Hoog verdienpotentieel. Je zult zo goed als 100% van de opbrengsten van de verkoop verdienen.

Nadelen:

 • Erg hoge tijdsinvestering, of financiële investering nodig om het product te maken.

Links:

Amazon Kindle direct publising – Kindle ebook uitgeven in Kindle format
Udemy Teach – Maak en verkoop je online cursus
Clickbank.com/product-creators/ – Voor het verkopen van meerdere soorten digitale producten, en het werven van affiliates hiervoor.

Fysieke producten verkopen (e-commerce/webshop)

De meest gebruikte manier om fysieke producten te verkopen, is het opzetten van een webshop. Mensen plaatsen een bestelling via je site, en jij verstuurd de producten naar de klant. Dit betekent wel dat je de producten van tevoren moet inkopen (of zelf maken).

Er zijn ook opties om dit te kunnen doen zonder eigen website, je kunt bijvoorbeeld onderverkoper worden bij bol.com of Ebay.

Voordelen:

 • Hoog potentieel voor inkomsten. Veel grotere marges dan met affiliate marketing (per verkoop).

Nadelen:

 • Je hebt kapitaal nodig om te kunnen beginnen, om voorraad in te kopen.
 • Erg hands-on. Je moet de producten importeren, verpakken, en versturen. Daarnaast moet je ook klantenservice bieden en kunnen producten teruggestuurd worden.

Links:

WooCommerce – WordPress plugin om zelf een webshop te hostten.

Membership website

Bij een zogenaamde membership website, nemen mensen een lidmaatschap af om toegang te krijgen tot bepaalde content die voor niet-leden niet te zien is. Deze content is dus eigenlijk je product, en je verkoopt de toegang hiertoe voor een bepaalde hoeveelheid tijd. Normaalgesproken per maand.

Je content moet daarom wel erg waardevol zijn voor je lezers, en je moet voor je leden ook regelmatig nieuwe content plaatsen om ze lid te laten blijven. Om je eerste leden te krijgen is het vaak een goed idee om eerst je site te beginnen met gratis content, zodat ze kunnen zien dat het waard is om lid te worden. Ook kun je proeflidmaatschappen uitgeven.

Voordelen

 • Hoge inkomsten mogelijk
 • De maandelijkse inkomsten zijn stabieler dan met andere methoden

Nadelen:

 • Je moet een bestaand publiek hebben of creëren om leden te krijgen
 • Vergt veel onderhoud; je moet nieuwe content blijven plaatsen om je leden geïnteresseerd te blijven houden.

3. Diensten (werk) aanbieden

Bloggers denken hier vaak niet meteen aan, maar dit is een erg efficiënte methode om snel verdiensten te genereren met je website. Je gebruikt je website om mensen te bereiken die geïnteresseerd zijn in je diensten (het doen van werk).

Dit kan een online dienst zijn zoals het schrijven van een blogartikel, graphic design, of het bouwen van een website. Ander voorbeeld: stel je hebt al een fitnessblog, dan kan je bijvoorbeeld aanbieden om online coaching te doen waarbij je trainings- en voedingsschema’s aanbiedt.

Voordelen:

 • Je kunt meteen goed verdienen door middel van je website.
 • De verdiensten voor een specifieke hoeveelheid werk staan vantevoren vast. Dit in tegenstelling tot andere verdienmodellen waar je veel werk in kan steken, en je maar moet zien wat je ermee verdient.
 • Je kunt deze diensten daarnaast ook aanbieden via offline kanalen.

Nadelen:

 • Hands-on, je wordt betaald voor je tijd, en is daarom minder schaalbaar dan andere verdienmodellen.

Conclusie

Genoeg mogelijkheden om via je eigen website geld te verdienen! Hopelijk brengt dit je op nieuwe ideeën, of je al een bestaande website hebt of niet. Je kunt altijd ook meerdere verdienmethoden naast elkaar gebruiken.

Van plan om online zaken te doen, maar je hebt nog geen website? Bekijk dan eens mijn artikel om gemakkelijk je eerste WordPress website op te zetten.

One thought on “Geld verdienen met je website – drie verschillende methoden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *