Wat kost het om zelf een website te maken?

By | 16 oktober, 2015

Zelf een website bouwen kan je een hoop geld besparen. De meeste webdesignbureaus vragen voor het bouwen van een simpele website honderden euro’s. Meestal zit je tussen de €200 en €800 euro voor een simpele, statische website. Bij de uitschieters, of met een paar eenvoudige extra diensten, wordt het al snel meer dan 1000 euro.

Wil je zelf je eigen website maken, op je eigen domeinnaam, dan kan dat al voor minder dan €20. Met een systeem als WordPress, kan je als volledige beginner, in een paar uur, een zelfde website bouwen als die je anders honderden euro’s had gekost. Daarnaast heeft zelf bouwen het voordeel dat je ook de kennis hebt om zelf aanpassingen te kunnen maken. Hiermee bespaar je ook lopende kosten voor het onderhoud, omdat je hiervoor geen webdesigner nodig hebt.

Wil je meteen beginnen met het opzetten van je eigen website, op je eigen domeinnaam, bekijk dan mijn artikel WordPress website opzetten. Hier geef ik je stap voor stap de instructies om je eigen website op te zetten.

Ook is het mogelijk om volledig gratis een website te maken, maar dan kan je geen gebruik maken van je eingen domeinnaam. Ook een gratis website kan je bouwen met WordPress. Dit geeft je de mogelijkheid om te ervaren hoe je zelf een website bouwt, zonder enige kostten te maken. Ook kan je gratis websites prima gebruiken voor persoonlijke blogs.

Wil je meteen je eigen gratis website bouwen, bekijk dan het artikel gratis website maken. Hier laat ik je stap-voor-stap zien hoe je een gratis website maakt.

Wil je meer weten over de specifieke kosten, lees dan hieronder verder.

Kosten van een website op je eigen domeinnaam

Als je een professionele website wil, dan moet je die op je eigen domeinnaam bouwen. Het minimale dat je nodig hebt om op je eigen domeinnaam en website op te zetten, is de domeinnaam zelf, webhosting, en een Content Management System (CMS). De meest gebruikte content management systems zijn WordPress, Joomla en Drupal. Deze zijn allemaal gratis.

Naast de kosten voor een domeinnaam en webhosting, kunnen themes, ookwel templates, en plugins kosten met zich meebrengen.

Domain name

Een domeinnaam is het eerste gedeelte van de URL van je website. De domeinnaam van deze website is dus websiteopzetten.com. Een domeinnaam moet je registreren bij een Domain Registrar. Je registreerd een domeinnaam altijd minimaal voor een jaar. De kosten hangen af van de Top Level Domain. De meest gebruikte TLD’s; .com, .net en .org kosten per jaar rond de €10. De .nl-domeinnamen zijn iets goedkoper. Meestal wordt het eerste jaar aangeboden voor met korting, en heb je een domeinnaam al vanaf €1. De jaren daarop betaal je meestal tussen de €7 en €10.

Als je een domeinnaam wil gebruiken die al geregistreerd is door iemand anders, moet je deze overkopen van de huidige eigenaar. Voor goede domeinnamen kan dit erg duur worden, denk aan honderden tot duizenden euro, afhankelijk van de domeinnaam.

Webhosting

Je website bestaat uit een aantal bestanden, die door je CMS interactief in elkaar worden gezet. Webhosting is de dienst die deze bestanden voor je opslaat, en voor je op het internet zet.

Als je slechts één website wil hostten, dan kan dat vaak al voor zo’n €5 per maand. Wil je meerdere, of zelfs tientallen websites hosten, dan betaal je rond de €10 per maand.

Betaalde themes of templates (optioneel)

Het theme of template dat je op je site gebruikt, bepaalt hoe je website eruit ziet. Ook kan een theme voor extra functies op je website zorgen. Er zijn voor WordPress, Joomla, en Drupal ook veel gratis thema’s beschikbaar. Meestal is er wel een gratis thema te vinden die voldoet aan de eisen van je website.

Wil je een zeer professioneel ontworpen theme, of een thema met gespecialiseerde functionaliteit, dan heb je vaak een betaald thema nodig. Omdat er wordt betaald voor het thema, kunnen de developers ook meer tijd en middelen gebruiken om het thema door te ontwikkelen en onderhouden.

De meeste premium thema’s kosten tussen de €25 en €100 voor een levenslange licentie. for a lifetime license. A good place to browse for premium themes is MyThemeShop. Readers of my site will actually get a 50% discount by using the discount code: halftheprice.

drie-betaalde-wordpress-themas

Voorbeelden van drie verschillende premium WordPress thema’s van MyThemeShop.

Betaalde plugins (optioneel)

Plugins breidden de mogelijkheden van je CMS uit. Zo zijn er plugins voor het maken van backups, het helpen bij zoekmachineoptimalisatie, het opmaken van je pagina’s, bijhouden van bezoekeraantallen, toevoegen van social media ‘share’-knoppen, toevoegen van een forum aan je site, enzovoorts. De belangrijkste plugins die ik gebruik zijn volledig gratis. Omdat plugins onderling meer verschillen in functie dan een thema, is het moeilijk te zeggen wat een betaalde plugin zoal kost; dit hang volledig van de plugin af. Over het algemeen worden betaalde thema’s vaker gebruikt dan betaalde plugins.

Totale kosten

De totale kosten om te beginnen met je eigen website zijn zo’n €20, en daarna zo’n €10 per maand voor de webhosting. Jaarlijks moet je weer zo’n €10 betalen om je domeinnaam te verlengen. Wil je daarnaast een betaald thema gebruiken, dan kost dan zo’n €25-100 meer. Naast deze kosten, proberen webhostingbedrijven je vaak extra diensten aan te smeren. Let hierbij goed op!
Wil je een zo goed mogelijke website bouwen, zonder onnodige kosten te maken, lees dan mijn artikelen over het opzetten van een website.

Gratis website op een subdomein

Het kan ook volledig gratis! Het nadeel hiervan is wel dat je niet je eigen domeinnaam kan gebruiken. Je bouwt je website dan op een subdomein; jouw webadres wordt dan iets als: jouwwebsite.gratiswebsite.com.

Vaak worden er door de aanbieder van de gratis website reclames vertoond op jouw website. De beste uitzondering die ik hierop ken, is SiteRubix, waar je een gratis WordPress website kan bouwen, met een goed CMS. Voor volledige instructies, zie het artikel gratis website bouwen zonder reclame.

De meeste andere opties voor het bouwen van een gratis website, gebruiken hun eigen systeem om websites te bouwen. Vaak zijn deze beperkt in hun mogelijkheden.

Voor mijn top 5 aan opties voor het maken van een gratis website, zie mijn top 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *