Het kiezen van een goede domeinnaam is de eerste stap naar een succesvolle website. Dat maakt het ook meteen het eerste obstakel. Heb je moeite met het kiezen van je domeinnaam, dan helpt dit artikel je op weg.
Zet je een website op voor een bestaand bedrijf, kies dan simpelweg bedrijfsnaam.nl of, voornamelijk voor internationale bedrijven, voor bedrijfsnaam.com. Voor een blog, nieuw bedrijf dat voornamelijk online zaken doet, of een ‘niche site’, is het belangrijk om de punten in dit artikel eerst in overweging te nemen.
Kiezen voor een merknaam (brandable) of beschrijvende domeinnaam?
Er zijn ruwweg twee opties voor de keuze van je domeinnaam: een merknaam of een beschrijvende domeinnaam. Beiden hebben hun voor- en nadelen.
Merknaam (brandable) domeinnaam
Een merknaam geeft geen duidelijke omschrijving van waar je website over gaat. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Yahoo.com, Google.com, and Bol.com.
De voordelen van een merknaam als domeinnaam zijn:
- Meer keuze. De meestet logische beschrijvende domeinnamen zijn al bezet.
- Ze zijn orgineler. Daardoor val je op, wordt je domeinnaam makkelijker onthouden, en wordt je niet vergist met andere websites of bedrijven.
- Minder limiterend in groeimogelijkheden, omdat de naam zich niet beperkt tot één marktsegment.
De nadelen van een merknaam als domeinnaam:
- Geen SEO (zoekmachine optimalisatie) bonus. Door juist voor een beschrijvende naam te kiezen wordt je makkelijker gevonden door de zoekmachines, omdat de keywords al in de domeinnaam zitten.
- Het is duurt langer, of kost meer geld, om bekend te worden voor wat je doet of waar je voor staat.
Je kan wel met een merknaam als domein, alsnog je onderliggende producten of diensten wel een beschrijvende naam geven.
Beschrijvende domeinnamen
Een beschrijvende domeinnaam bevat de keywords die je site omschrijven, en waarvoor je gevonden wil worden via zoekmachines zoals Google, Bing, en Yahoo. Wat betreft het gebruik van beschrijvende domeinnamen, zijn er twee soorten. De EMD, Exact Match Domain, wat betekend dat je domeinnaam alleen bestaat uit de keywords waarvoor je gevonden wil worden. Als je bijvoorbeeld een webshop wil openen voor de verkoop van voetbalshirts, dan wordt je domeinnaam zo bijvoorbeeld VoetbalShirtsWebshop.nl.
Het tweede type is een PMD, Partial Match Domain, waarbij je een gedeelte van de zoekwoorden in je domeinnaam hebt. Voor de webshop in voetbalshirts kan je zo kiezen voor VoetbalShirtsKoning.nl (bestaande website!). Door een PMD op zo’n manier te gebruiken, wordt je domeinnaam toch weer een beetje ‘brandable’.
Voordelen voor beschrijvende domeinnamen:
- SEO (zoekmachine optimalisatie) bonus, hoewel dit minder is geworden dan dat het vroeger was, door een update in het zoekalgoritme van Google in 2012 (voornamelijke gericht op EMD websites van lage kwaliteit).
- Iedereen begrijpt meteen wat je kan vinden op jouw website.
Nadelen van beschrijvende domeinnamen:
- Minder keuze, meeste goede beschrijvende domeinnamen zijn al bezet.
- Onorgineel, en daardoor minder goed te onthouden door bezoekers, en te verwarren met andere sites die vergelijkbare keywords targeten met hun beschrijvende domeinnamen.
- Ze zijn limiterender. Stel dat Google had gekozen voor searchengine.com, dan hadden ze Google Docs ‘Searchengine Docs’ moeten noemen, of voor een compleet nieuwe naam moeten kiezen.
Andere opties
Combinatie tussen merknaam en beschrijvende domeinnaam
Bij deze optie snap je vaak nog wel waar de site over gaat, zonder dat er keywords worden gebruikt in de domeinnaam. Voorbeelden zijn Microsoft (Samentrekking van ‘microprocessor’, en ‘software’, zonder dat één van de twee keywords volledig wordt gebruikt in de naam. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld Hostgator (webhostingbedrijf, maar gebruikt niet het hele woordt ‘hosting’ of ‘webhosting’ in de naam), Elance (gebruikt ook niet de keywords ‘Hire Freelancers’).
Je eigen naam gebruiken
Je kan simpelweg je eigen naam gebruiken als domeinnaam. Je maakt dan gebruik van jezelf als het merk, ookwel bekend als personal branding. Dit wekt vertrouwen op bij de bezoeker, en limiteert je ook niet in waarvoor je je domeinnaam kan gebruiken. Als je een business begint met personal branding, heb je wel het nadeel dat het later niet te verkopen is, omdat het gebonden is aan jouw naam.
Ook kan je een gedeelte van je naam en een keyword gebruiken, bijvoorbeeld EliTheComputerGuy.com (bestaande site).
Alle overige overwegingen
Behalve de keuze uit een merknaam, beschrijvende naam, of een andersoortige domeinnaam, zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten.
Inbreuk op handelsmerken
Je mag in je domeinnaam geen geregistreerde handelsmerken gebruiken. Doe je dat wel, dan kan je door het bedrijf waarbij je inbreuk maakt op het handelsmerk aangeklaagd worden, en de domeinnaam verliezen. Je kan dus geen site beginnen met een domeinnaam zoals AppleWebshop.nl.
Kan een ander de domeinnaam schrijven als hij die gehoord heeft? (is de domeinnaam ‘radio-bestendig’?)
Stel je vertelt iemand over je website, kan er dan een vergissing gemaakt worden in het intypen van deze domeinnaam? Zo ja, dan is dit een minder goede domeinnaam.
Dit is voornamlijk belangrijk wanneer je gedeeltelijk afhankelijk bent van mond-tot-mondreclame, of wanneer je reclame wil maken voor je website op de radio of via podcasts. Als je van plan bent alleen gevonden te worden door zoekmachines, is dit niet zo’n probleem.
Met opzet fout geschreven domeinnamen
Kies bij voorkeur niet voor een domeinnaam die met opzet verkeerd geschreven is. Begin bijvoorbeeld dus geen website over videogames, die je dan bijvoorbeeld VideoGamez.nl (dus met een ‘z’) noemt. Dit heeft het nadeel dat de naam niet ‘radio-bestendig’ is, je zal steeds moeten vertellen dat je je domeinnaam met een ‘Z’ in plaats van een ‘S’ schrijft. Ook is dit slecht voor zoekmachine optimalisatie, want niemand zal via Google zoeken naar ‘videogamez’.
Kort of lange domeinnaam
Over het algemeen is een kortere domeinnaam beter. Deze zijn makkelijker te onthouden en te schrijven. Daarnaast zitten er aan sommige social media een limiet aan de hoeveelheid letters waaruit je naam mag bestaan. Bijvoorbeeld Twitter, waar je naam (@jouwwebsite) maar 15 letters lang mag zijn! Daar zit ik nog net binnen met ‘WebsiteOpzetten’.
Koppeltekens (-)
Gebruik deze bij voorkeur niet in je domeinnaam. Mensen gaan er over het algemeen niet vanuit dat deze gebruikt worden in je domeinnaam. Hiervan wordt je domeinnaam dus ook minder ‘radio-bestendig’.
Getallen
Bebruik getallen alleen in domeinnaam als het duidelijk onderdeel is van je bedrijfsnaam of werkelijk iets toevoegtd. Een voorbeeld waarbij dit oké is, is bijvoorbeeld 247pizza.com. Hier helpt het begrijpen dat je blijkbaar 24/7 pizza’s kan bestellen. Ook bij iets als Windows8.com, een productnaam waar een getal wordt verwacht, is het geen probleem.
Gebruik getallen bij voorkeur NIET om woorden te vervangen. Dit is weer iets dat je naam niet ‘radio-bestendig’ maakt, en ook geen waarde heeft voor zoekmachine optimalisatie. Wil je dus een site beginnen met ‘how-to’ artikelen, schrijf dat dan niet als ‘how2’.
Rijm
Gebruik rijm alleen wanneer het geschikt is voor het marktsegment waar je zaken in doet. Is dit bijvoorbeeld speelgoed, dan is het misschien geschikt. Zet je een site op voor je diensten als accountant, dan is het minder geschikt.
Alliteratie
Alliteratie helpt bij het onthouden van een merk. Zo blijft PetesPizza.com je beter bij dan MattsPizza.com.
Dubbele betekenis
Dit kan in je voordeel werken als je het slim gebruikt. Mijn favoriete voorbeeld is Periodic Videos; een YouTube-kanaal waar regelmatig nieuwe video’s over scheikunde worden geüpload. Check ook voordat je je domeinnaam registreerd, niet of er misschien een ongewenste dubbele betekenis in zit.
Zijn de social media accounts beschikbaar?
Meestal wil je gebruik kunnen maken van social media om te helpen bij het marketen van je website, of om te communiceren met bezoekers of klanten. Controleer vantevoren daarom of de social media accounts beschikbaar zijn. Je kan hiervoor namechk.com gebruiken, die gaat voor je naam bij alle bekende social media na of de naam nog beschikbaar is.
Controleer of je domeinnaam niet verkeerd gelezen kan worden
Omdat er in domeinnamen geen spaties worden gebruikt, en zoals ik eerde noemde, bij voorkeur ook geen streepjes (-), is het mogelijk dat delen van twee woorden samen een ander woord vormen, waar je je site mogelijk niet mee wil associëren. Je kan hier een aantal grappige voorbeelden vinden waar dat fout ging.
Welke TLD (Top Level Domains)?
Bij een site die je internationaal wil gebruiken, is het altijd het beste idee om de .com te kiezen. De .com TLD geeft je website het meeste aanzien. Kies alleen een .net als de .com al bezet is, en niet door iemand anders al gebruikt wordt.
Voor een landelijke website, die je ook in de taal van dat land schrijft, is de nationale TLD meestal de beste keuze. Voor een Nederlandse website, kies je dus bij voorkeur voor .nl. De enige uitzondering hierop is voor een site gericht op de Verenigde staten. Er is wel een .us TLD, maar die wordt nauwelijks gebruikt, behalve door de overheid en andere landelijke organisaties. Voor gebruik in de verenigde staten, kan je beter een .com domein gebruiken.
Sommige nationale TLD’s hebben restricties, en kunnen alleen aangeschaft worden als je in het land zelf woont.
Er zijn ook nog een aantal wereldwijde TLD’s die begonnen zijn met een bepaald doel. Bijvoorbeeld .org; die oorspronkelijk bedoeld is voor non-profit organisaties. Hoewel iedereen nu een .org kan registereren, wordt het daarmee nog steeds geassocieerd. Als je een for-profit site wil bouwen, kan je de .org het beste vermijdden.
Registreren of kopen?
Een domainnaam registereren, betekend dat deze nog niet bezet is, en dat je er bij een Registrar zo’n €10 voor betaald. Is de naam al bezet, dan kan je de huidige eigennaar benaderen en onderhandelen over het overkopen van de domeinnaam. Zo kom je natuurlijk wel op een stuk hogere prijs uit.
Een keuze gemaakt?
Als je tot een keuze bent gekomen, kan je je domeinnaam registereren, en je website opzetten! In bijna alle gevallen kan ik het aanraden om een WordPress website te bouwen. Voor volledige instructies hiervoor, zie het artikel WordPress website opzetten.
Wil je nu alleen je domeinnaam vastleggen, dan kan je die registereren bij TransIP.