Gratis website maken zonder reclame (WordPress)

By | 8 oktober, 2015

Als je een gratis website wil bouwen, dan wil de aanbieder hiervan dit vaak kunnen bekostigen door hun eigen reclames te tonen op jouw website. Dit is onder andere het geval op wordpress.com, en bij de gratis websites van Weebly en Wix.

Een uitzondering hierop is SiteRubix.com. SiteRubix laat je twee volledig gratis websites bouwen, zonder hier hun eigen reclame op te plaatsen.

SiteRubix maakt gebruik van WordPress; het meest gebruikte, en een zeer gebruiksvriendelijk systeem om websites te bouwen.

Hieronder een volledige video die laat zien hoe je in 20 minuten op Site Rubix een website op kan zetten:

De volledige instructies van de video staan ook uitgeschreven op deze pagina.

Opgeven voor de gratis WordPress website (zonder reclame)

In de video: van 0:55 tot 3:44

Klik hieronder om je op te geven voor een gratis account bij Site Rubix. Met een gratis account kan je twee websites bouwen.

Ga naar Site Rubix. Typ in de tekstbalk je gewenste .siterubix.com subdomeinnaam. Als de domeinnaam beschikbaar is, klik je op ‘Build My Free Website!’. Dan word je gevraagd een account aan te maken. Vul je voornaam en achternaam in, je emailaddress, en je wachtwoord. Klik dan op ‘Create Account & Continue’.

Selecteer ‘A free Website’.

Typ weer het subdomein in dat je wil gebruiken, in het geval van de receptensite uit mijn voorbeeld, gebruik ik ‘simplerecipes’. Geef vervolgens je website een naam. De naam van je website, is je ‘website title’. Dit kan je later nog veranderen. In mijn voorbeeld gebruik ik ‘Easy-to-make Recipes’.

Kies hoe je je website eruit wil laten zien. Dit is je WordPress thema. Bij mijn demo-website gebruik ik het ‘Iconic One’ thema.

Klink dan ‘I’m Ready, Build my Website Now!’

Vervolgens moet je even wachten tot je website wordt gebouwd. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Hierna is je subdomein aangemaakt en hier WordPress op geïnstalleerd.

Inloggen op je WordPress website

Na het aanmaken van je website krijg je een gebruikersnaam en wachtwoord te zien; ‘User’ is je WordPress login gebruikersnaam, en ‘Password’ is je WordPress password. Je kan nu inloggen door naar de loginpagina van je WordPress-website te gaan. Je kan altijd inloggen op je site door naar jouwwebsite.siterubix.com/wp-admin te gaan. Voer voor ‘Username’ je gebruikersnaam in, voor ‘Password’ je wachtwoord. Als je ingelogd wil blijven, vink dan ‘Remember me’ aan. Klik op ‘Log in’ om in te loggen.

Je kan ook vanuit je SiteRubix account inloggen, door direct na het aanmaken van je site, op de ‘Login Now’-knop te klikken.

Na het inloggen bevindt je je in het zogenaamde ‘back-end’ van je website. Vanuit hier bouw je je website op. Dit gedeelte is niet zichtbaar voor de bezoekers van je website.

WordPress: een korte rondleiding

In de video: van 3:44 tot 5:46

Om te zien hoe je WordPress website eruit zien voor bezoekers, klik dan linksbovenin op de titel van je website, en dan op ‘Visit Site’. Je ziet nu hoe de site er uit ziet voor bezoekers. Dit is het zogenaamde ‘front-end’. De bezoekers zien niet de zwarte balk bovenin, die zie je alleen als je ingelogd bent.

Met WordPress zijn er twee verschillende soorten webpaginas die je kan bouwen: ‘Posts’ en ‘Pages’. Hier zitten een aantal verschillen tussen.

De standaardindeling van een WordPress website is die van een blog; op de homepage zie je dan de meeste recente posts op je website, in een zogenaamde ‘blogroll’. Bij posts zijn de auteur en de datum van schrijven te zien.

Pages (pagina’s) zijn niet te zien in de blogroll, en geven ook geen ook geen auteur en datum van schrijven aan. Ook kan je je pages niet indelen ‘Categories’ en ‘Tags’. Pages zijn dus het meest geschikt voor statische informatie, en ‘Posts’ voor het schrijven van nieuwe artikelen voor je site.

Een nieuwe WordPress-installatie heeft een voorbeeldpost en een voorbeeldpage. Deze kan je verwijderen.

Om deze te verwijderen, ga dan eerst naar je Dashboard, klik dan op ‘Posts’. Hier zie je een overzicht met alle posts die er op je site site. De voorbeeldposts heeft als titel ‘Hello World!’. Click the checkbox voor deze titel, en selecteer dan met het drop down menu ‘Move to Trash’, en klik dan op ‘Apply’. Hetzelfde kan je doen met de voorbeeldpagina, maar dan bij ‘Pages’.

Aanmaken van je standaard pagina’s – ‘About Page’ en de ‘Privacy Policy’

In de video: van 5:48 tot 9:12

Om te beginnen maken we twee pagina’s aan die je op bijna alle websites tegenkomt; de ‘About Page’ en de ‘Privacy Policy’ (Privacyverklaring).

Om een nieuwe pagina te maken, klik ‘Pages’ en dan, ‘Add New’.

Om meer opties te laten zien op de page editor, click het icoon helemaal aan de linkerkant (Toolbar Toggle).

Privacyverklaring

De privacyverklaring is een wettelijk verplicht document op je website waarin je aangeeft hoe je website omgaat met data van bezoekers, zoals cookiegebruik.

Bij bijna alle websites is dit hetzelfde, en bevat deze pagina precies dezelfde tekst.

Voor een voorbeeld van een Nederlandse privacy-verklaring, kan je die van mij hier bekijken: Privacy Policy.

Voor een voorbeeld van een Engelse Privacy Policy, zie Example Privacy Policy.

Kopieer de template, en vervang het webaddress in deze voorbeelden met je eigen URL. Vervang ook het emailadres.

Wanneer je klaar bent met het bewerken van je pagina, klik je op ‘Publish’ om je pagina op je website te publiceren. Klik vervolgens op ‘View page’ om je gepubliceerde pagina te bekijken, zoals de bezoeker deze zal zien.

About-pagina

Klik weer op ‘Add New’.

Schrijf de titel van je pagina. Schrijf hier een korte inleidende tekst over je site en/of over jezelf. Voeg ook contact-informatie toe, zoals je email-adres of social media pagina’s.

Klik ook hier weer op ‘Publish’ om je pagina te publiceren.

Schrijven van een post in WordPress

In de video: van 9:12 tot 14:34

Nu je standaard pagina’s af zijn, kan je beginnen met het toevoegen van de echte content, in de vorm van een ‘Post’ op WordPress.

Aanpassen van je ‘Post Author’ profiel

Omdat de naam van de auteur op elke post wordt laten zien, is het een goed idee om eerst je ‘Post author’ profiel aan te passen.

Standaard is de naam ‘admin’, maar dit kan je gemakkelijk aanpassen. Click rechtsbovenin op ‘Howdy, admin’, en klik dan ‘Edit my profile’. Scroll hier omlaag, en verander de ‘Nickname’ naar je eigen naam.

Klik nu op het dropdown-menu hieronder, en selecteer je Nickname als display name. Klik vervolgens op ‘Update Profile’, om deze opties op te slaan.

Schrijven van een post (tussenkoppen, links, plaatjes)

Om een post te schrijven, klik ‘Post’, en dan ‘Add new’.

Voeg een titel toe voor je post, en schrijf de tekst van je artikel.

Om tussenkoppen te maken, selecteer tekst, en klik het dropdown-menu links, in de tweede rij van de toolbar. Selecteer met dit menu ‘Heading 2’ voor de belangrijkste tussenkop (Heading 1 is alleen voor de titel van je artikel, en wordt hier door WordPress al automatisch aan toegekend).

Voor kleinere tussenkoppen, selecteer ‘Heading 3’.

Om een link te maken, selecteer je de tekst waarvan je een link wil maken. Vervolgens click je op het ‘link’ logo (‘Insert/edit link’). Plak in de box je link. Je kan ook een titel toevoegen aan je link. Dit is wat de bezoeker ziet als hij met z’n muis boven de link ‘hovert’. Wanneer je klaar bent, klik ‘Add link’ om de link aan te maken.

Om een plaatje in je post toe te voegen, klik je op ‘Add Media’, en dan ‘Select files’, om een een plaatje van je PC te uploaden naar je site. Navigeer naar je plaatje, selecteer hem, en klik ‘Open’.

Nadat het plaatje is geüpload, klik je op ‘Insert into post’ om hem in te voegen in je post. Om je plaatje aan te passen, selecteer hem, en klik ‘Edit’. Je kan hier de grootte aanpassen door het dropdown-menu te klikken, en een grootte te sleecteren. ‘Large’ is hier de maximale wijdte van je post. Ook kan je hier kiezen om van het plaatje een link te maken.

Let op: je kan niet zomaar elk plaatje dat je op het internet vindt gebruiken op je website vanwege copyright. Gebruik of je eigen plaatjes, of vind plaatjes die je gratis mag gebruiken.

Hier een aantal opties om plaatjes zonder copyright te vinden:

Klik ‘Set Featured image’, om een plaatje de ‘featured image’ van je post te maken. Dit betekent dat dit je dit plaatje bij je post ziet op de blogroll op de homepage (en op ‘Tag’ en ‘Categorie’-pagina’s).

Categorieën en Tags

Je kan aan je posts een ‘Category’ of een ‘Tag’ toevoegen. Dit maakt het makkelijker voor de gebruiker om je website te navigeren, en meer posts met hetzelfde ondewerp te vinden.

Om een categorie toe te voegen, click op de link ‘+ Add New Category’, en schrijf de naam van je categorie. Klik daarna op de knop ‘Add New Category’ om de category toe te voegen.

Als je later meer posts aan deze zelfde categorie wil toevoegen, hoef je de categorie alleen nog maar aan te vinken.

Tags kan je zien als een soort ‘subcategorieën’. Stel, je schrijft op je receptenblog een artikel over het bereidden een hoofdgerecht met kip, gebruik dan ‘Hoofdgerecht’ als categorie, en ‘kip’ als tag.

Als je post af is, klik ‘Publish’ om je post te publiceren.

Aanpassen menu-items

In de video: van 14:34 tot 16:41

Met de standaardinstellingen, worden alle pagina’s aan het menu toegevoegd. Na het aanmaken van de About-page en Privacy Policy, staan deze dus in de menubalk.

Om het menu aan te passen, klik ‘Appearance’, en dan ‘Menus’. De Privacy Policy is een pagina die niet veel aandacht verdient, dus die kan je verwijderen uit het menu. Klik op het pijltje omlaag, en dan ‘Remove’.

Voor de site uit het voorbeeld, is het een goed idee om een aantal van de categoriepagina’s aan het menu toe te voegen, wat het navigeren van de site makkelijker maakt.

Klik ‘Categories’, en vink alle categorieën die je wil toevoegen aan de menubalk aan, en klik dan ‘Add to Menu’ om ze aan het menu toe te voegen.

Als je de volgorde vande menu-items wil veranderen, kan je dat doen door middel van slepen. Klik ‘Create Menu’ wanneer je klaar bent met het aanpassen van de menu-items.

Om in te stellen dat dit menu wordt gebruikt op je site, klik ‘Manage Locations’. Selecteer dan voor ‘Primary Menu’, het aangepaste menu dat je net hebt aangemaakt, en klik ‘Save Changes’ om deze keuze op te slaan.

Basis ‘Customization’ van je website

In de video: van 16:41 tot 19:34

Je kan de site title, tagline, de ‘header image’, de sitebar, en de ‘footer text’ aanpassen. Om deze aanpassingen te maken, ga je naar ‘Appearance’, en dan ‘Customize’.

Klik ‘Site title & Tagline’. De site title heb je al aangemaakt bij het opzetten van de WordPress website. Je kan deze hier indien nodig, aanpassen. Je ‘Tagline’ staat standaard ingesteld als ‘Just another WordPress site’. Pas dit aan naar een korte zin die je site goed omschrijft.

Bij ‘Logo’ kan je een plaatje selecteren met je logo. Dit kan slechts een klein logo zijn, of een grote ‘header image’. Om een plaatje te gebruiken die je op je computer hebt staan, klik ‘Select Image’, dan ‘Upload Files’, en ‘Select files’. Browse naar je plaatje, en klik ‘Open’.

De footer is de balk onderaan je website. Hier kan je algemene zaken over je website toevoegen, zoals copyright, een link naar je Privacy Policy, en eventueel contactinformatie.

Bij het WordPress thema uit het voorbeeld (Iconic One), kan je een linker en een rechter footer invoeren. De linkerkant van de footer wordt vaak gebruikt voor copyright informatie. Klik de textbox voor de linker footer, en voeg tekst toe, in mijn voorbeeld “© 2015 – simplerecipes.siterubix.com” om aan te geven dat de content op je site door copyright beschermd is.

Ik gebruik de rechter footer in dit thema om te linken naar m’n privacy policy. De textbox waar je hier tekst in kan vullen, heeft geen toolbar om links aan te maken, en verwacht tekst met HTML-opmaak. Om te linken naar je Privacy Policy van je website, gebruik je de volgende HTML code:

<a title=”Privacy Policy” href=”http://YOURWEBSITE.siterubix.com/privacy-policy/”>Privacy Policy</a>

Na alle aanpassingen gemaakt te hebben, klik je op ‘Save & Publish’ om deze op te slaan.

Conclusie

Dit zijn alle basis-stappen om een simpele WordPress website te bouwen. Met SiteRubix is je WordPress website volledig gratis, zonder dat er reclame op wordt getoond van anderen. Natuurlijk is er, na het opzetten van je WordPress website volgens dit artikel, nog veel meer te customizen en toe te voegen, maar ik raad aan om eerst te beginnen met het schrijven van een aantal goede posts.

Voor meer informatie over het werken met WordPress, zie al onze artikelen over WordPress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *